En splenektomi i en kat

Pin
Send
Share
Send

Kittys milt hjælper med at filtrere hans blod, men det er ikke afgørende for hans overlevelse. Derfor, hvis han lider af visse sygdomme eller hvis milten er beskadiget gennem traumer, kan din dyrlæge udføre en splenektomi eller operation for at fjerne organet. Kitty kan klare sig godt uden hans milt.

Splenic tumorer

Spleniske tumorer er relativt sjældne hos katte, men forekommer. Hvis Kitty lider af en milttumor, er den gode nyhed, at som en miltoperation kan øge hans overlevelsestid. Katte med milttumorer kan tabe sig, blive deprimerede, lide af diarré eller forstoppelse, stoppe med at spise eller kaste op regelmæssigt, men ikke hver efter hvert måltid. Hans mave kan svulme op. Hvis Kitty udviser nogle af disse symptomer, skal du tage ham til dyrlægen hurtigst muligt. Da disse symptomer forekommer i forskellige kattesygdomme, kan det meget vel være noget andet end kræft, der påvirker Kitty. Din dyrlæge stiller en diagnose gennem blodarbejde og andre værktøjer, såsom røntgenstråler og ultralyd. Katte med milttumorer er ofte anæmiske.

Prognose

Hos katte er mastcelletumorer en af ​​de mest almindelige grunde til, at en dyrlæge udfører en splenektomi. Mens mastcelletumorer placeret i andre dele af Kittys krop ikke har nogen god prognose, kan en splenektomi købe en kat i betydelig tid, hvis disse tumorer er placeret i milten. Ældre katte lider normalt af mastcelletumorer. Ifølge veterinærpartner er medianoverlevelsestiden efter en splenektomi for en kat med miltmastcelletumorer 14 måneder. Katte med miltmastcelletumorer, der ikke har operationen, lever generelt mellem 4 og 6 måneder. Selvom fjernelse af milten ikke er en kur, tager det lang tid for mastcelletumorerne at vokse tilbage. Andre former for kræftbehandling, såsom kemoterapi, ser ikke ud til at gøre stor forskel i overlevelsestiden for katte, der gennemgår splenektomi, så Kitty kan undgå det. Som med enhver operation skal det tage din kat et par uger at komme sig. Hvis din kat gennemgik en splenektomi på grund af traumer, som f.eks. At blive ramt af en bil, kan det være fint med ham, hvis han ikke led nogen anden alvorlig skade.

Hemangiomas og hemangiosarcomas

Mens hæmangiomer kan forekomme i en kats milt, er disse tumorer godartede, så en splenektomi bør tage sig af problemet. Bland ikke denne godartede version med de samme navngivne men ondartede hæmangiosarkomer. Sidstnævnte har sandsynligvis allerede spredt sig gennem Kittys krop inden operationen. Katte med hæmangiosarkomer lever normalt tre til ni måneder efter splenektomi.

Andre faktorer

Mens de fleste katte lever over et år efter en splenektomi for mastcelletumorer, skal der tages flere prognostiske faktorer i betragtning. Katte, der tabte meget i vægt inden operationen, kommer sig ikke så godt eller lever så længe som katte med normal vægt. Hvis Kitty ikke spiser godt efter operationen, er det heller ikke et godt tegn. Mandlige katte, der gennemgår splenektomi for kræft, klarer sig måske ikke så godt som kvinder.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Kat Roblox (Juli 2024).

uci-kharkiv-org